Dry needling – skräcknålsbehandling

Kom över ett par artiklar i Aftonbladet om hur en sjukgymnast för landslaget i handboll behandlade skadade idrottare med en skräcknål och samma sensationsjournalistik tar upp ”skräcknålen” igen. När man läser artiklarna förstår man att det är en form av dry needling och nålar som används motsvarar de som vi använder där längden på nålen avgörs av vilken muskel som ska behandlas och patientens kroppskonstitution. Nackdelen med rubriker som dessa är ovetande patienter kan få en ganska negativ uppfattning om vad och det ska kännas med nålbehandling. I samma ovetenskapliga tidning finns ännu en artikel om hur smärtan är obeskrivlig när nålen penetreras.

Dry needling vid musklerna mellan skulderbladen.

Det finns olika former att utföra dry needling och om det gör ont eller hur det gör är individuellt. Precis med manuell terapi och massage kan vissa metoder och utöver anse smärta är motiverat. Men smärta vid dry needling är inte syftet med behandlingen i sig och inget självändamål. Kursen inom dry needling vi arrangerar för terapeuter och vårdgivare där får du lära dig olika formera dry needling.

David Aston
Leg. Sjukgymnast

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *