Farlig träning i låsta rörelser

Hur ligger det till med träning i maskiner kontra fria vikter? Det finns fortfarande myter om styrketräning. Här är en amerikansk video där tränaren till och med säger att träning för mage och ländrygg i maskiner är farligt för att man är låst i rörelse. Tränaren framhäver att allt i maskin sker i låsta i rörelser således är farligt medan övningar med kroppsvikten och fria vikter är bättre. Det motsägelsefulla är att övningar för magen som visas är stora rörelsebanor där även rörelsen tas ut i höftleden och då aktiverar annat än bukmusklerna.

Överlag ska man vara ytterst försiktig om det inte finns vetenskapligt stöd för det att säga att träning är ineffektivt eller farligt. Här vill tränaren lyfta fram kategoriskt att övningar med kroppsvikten som mycket bättre än styrketräning i maskiner.  Det är utifrån modern fysioterapi och biomekanik (ett ämne inom anatomi där man ser kroppens vävnad utsätts för mekanisk påfrestning) inget som det finns stöd för övningar i maskiner är sämre eller farliga. Antagligen finns en baktanke att man som tränare vill få sina klienter att gå in mer i att övningar med kroppsvikten som kräver mer vägledning är det att föredra och helt plötsligt kan tränare boka in fler sessioner med sin klient.

David Aston
Leg. Sjukgymnast

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *